Задължителното ваксиниране срещу Covid за избрани групи от населението въз основа

...
Задължителното ваксиниране срещу Covid за избрани групи от населението въз основа
Коментари Харесай

Задължителното ваксиниране срещу Covid обмислят в Словакия

Задължителното имунизиране против Covid за определени групи от популацията въз основа на възрастта би бил съвършен метод за битка с пандемията на ковид. Това съобщи в събота словашкият министър председател Едуард Хегер, представен от The Slovac Spectator и news.bg.

Хегер повдигна темата за наложителната имунизация един ден, след като правителството в съседната на Словакия страна, Австрия, стана първото в Европа, което разгласи, че ще наложи имунизацията против Covid до февруари 2022 година

На 20 ноември Словакия регистрира връх по заразяване с ковид на глава от популацията в международен мащаб: седемдневната плъзгаща се междинна стойност на новите доказани инфекции надхвърли 1677 на един милион към събота. Броят на пациентите в лечебните заведения е близо 3000. Броят на имунизираните е измежду най-ниските в Европейски Съюз, близо 47 % от популацията.

Говорейки по Словашкото радио на 20 ноември, Хегер сподели, че в продължение на две седмици разисква с лекари и юристи ваксината да стане наложителна за всички на възраст над 60 или даже 50 години в Словакия.

" Много е значимо конституционните адвокати да кажат дали нашата конституция разрешава имунизация на избрана възрастова група от популацията ", сподели Хегер по радиото.

Хегер също не изключи, че в Словакия ще има тотално блокиране, в случай че обстановката не се усъвършенства през идната седмица. По-строгите ограничения, които той дефинира по-рано като блокиране за неимунизираните, влизат в действие в страната от понеделник, 22 ноември.

Докато специалистите допускат, че наложителната имунизация не опонира на конституцията, опозицията побърза да отхвърли концепцията като такава.

Припомняме, че от септември лекарите в Словакия имунизират с трета доза ваксина против ковид. Приоритетни бяха лекарите и рискови групи хора - на възраст над 60 години или с хронични болести.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР